Kontrowersyjne potrawy w Ameryka Express: Mózg, oko, jądra, jaszczurki i mrówki

Ameryka Express: Karolina Pisarek, Tomasz Karolak
Ameryka Express: Karolina Pisarek, Tomasz Karolak
Przed startem wyścigu w "Ameryka Express" uczestnicy zgodnie powiedzieli, że to, czego najbardziej boją się to jedzenie "miejscowych przysmaków". Przypominamy kulinarne zadania z 1. i 2. edycji "Ameryka Express". Niektóre lokalne potrawy i napoje wywołały mdłości...

Kontrowersyjne potrawy i napoje w "Ameryka Express"

Uczestnicy "Ameryka Express" mieli kilka kulinarnych wyzwań. Nie wszystkie lokalne potrawy i napoje zyskały ich uznanie. Musieli m.in. zjeść danie z gotowanych jaszczurek i wypić chichę - napój z przeżutych i sfermentowanych ziaren kukurydzy. Zupa z gotowanym okiem, wywołała obrzydzenie. Mózg, jądra, smażona słonina i mrówki wzbudziły mdłości.

Oglądaj "Ameryka Express" i "Azja Express" w player.pl >

"Ameryka Express": Mózg, jądra, słonina

Jądra, surowy móżdżek cielęcy i smażona skóra dla niektórych był to prawdziwy koszmar… Nawet Daria Ładocha, kiedy ich spróbowała, nie była zachwycona. Pomimo trudności, tylko dziewczyny i Darek Lipka podjęli wyzwanie. Pozostali panowie zrezygnowali z wykonania zadania. Ze względu na trudności ze zjedzeniem nietypowych przysmaków Karolina Pisarek, Marta Gajewska-Komorowska i Żaneta Lubera miały odruchy wymiotne. Patrycja Markowska i Dariusz Lipka jako pierwsza para wykonali zadanie, które wielu uczestników przyprawiło o mdłości. Zjedli mózg, jądra i słoninę najszybciej ze wszystkich.

Ameryka Express: Mózgi, jądra, słonina, wymioty i mdłości

Jadalne mrówki w "Ameryka Express"

Patrycja Markowska i Żaneta Lubera oraz Małgorzata Herertyk i Ernest Musiał mieli zagwarantowany nocleg i kolację z lokalnymi mieszkańcami. Byli w szoku, kiedy okazało się, że w mają przygotować danie z owadów. Kolumbijska kuchnia ma kilka takich specjałów. Jednym z nich jest lokalny przysmak – Hormigas Culonas, czyli mrówki o bardzo dużych odwłokach, serwowane po usmażeniu jak frytki. Kolejny to pierogi nadziewane tymi mrówkami.

Kulinarne wyzwanie w Ameryka Express: Jadalne mrówki

"Ameryka Express": Zupa z okiem

W finałowym odcinku 1. sezonu "Ameryka Express" uczestnicy musieli zjeść zupę z małą mięsną wkładką. Caldo De Cabeza to tradycyjny bulion gotowany na krowiej lub owczej głowie. Wielkim przysmakiem w tej zupie jest oko! Ania Małysa, Maciej Musiałowski, Aleksandra Domańska i Dawid Domański oraz Pamela Stefanowicz i Mateusz Janusz mieli duże wyzwanie tuż przed końcem wyścigu.

Bawole oczy w zupie – czyli danie dobre na wzrok. Kto zjadł w całości ten peruwiański przysmak?

Chicha - napój wywołał obrzydzenie

W 1. edycji "Ameryka Express" uczestnicy musieli wykonać zadanie związane z lokalnym przysmakiem. Obserwowali, jak przygotowuje się tradycyjny ekwadorski napój chicha, choć widok ten nie należał do najprzyjemniejszych... Wyścig można rozpocząć dopiero po wypiciu miseczki sfermentowanego napoju. Wykonanie tego pozornie prostego zadania wywołało obrzydzenie wśród uczestników.

Sfermentowany napój wywołał mdłości i obrzydzenie uczestników

Potrawa z gotowanych jaszczurek w "Ameryka Express"

Uczestnicy "Ameryka Express" dotarli do Peru i od razu poznali lokalne przysmaki... W znanej restauracji w miejscowości San Pedro de Lloc czekało na nich kulinarne zadanie. Musieli zjeść potrawę przyrządzoną z gotowanych jaszczurek. Nie wszystkim to danie przeszło przez gardło. Tomasz Karolak zjadł podwójną porcję, ponieważ Jakub Urbański miał mdłości...

Tomasz Karolak zjadł podwójną porcję jaszczurek

podziel się:

Pozostałe wiadomości